Feliz Navidad

Martin Book
Julen firas på olika sätt i olika länder. Detta gäller även Spanien. Ju mer globala vi blir som människor, desto mer likriktade kommer våra traditioner att bli. Men ännu finns det en hel del skillnader kvar vad gäller hur vi firar jul.

El Gordo - 22 december
Det stora lotteriet "el Gordo", vilket betyder "tjockisen" med avseende på den stora vinst som delas ut, hålls varje år den 22 december. Extra charmigt med detta lotteriet är att det är barn som drar och ropar ut det vinnande numret och hur stort priset är.
Julafton och juldagen - 24-25 december
Jesu Kristi födelse är förstås även i Spanien centrum för julfirandet. Även om Spanien är väldigt sekulärt lever en hel del katolska traditioner vidare. På julafton, Nochebuena, och juldagen, día de Navidad, är det vanligt att den vidare familjen samlas runt god julmat antingen hemma eller på restaurang. Mer om julmaten i ett senare inlägg. En del väljer att gå på midnattsmässa för att fira Jesu födelse.
Día de los Santos Inocentes - 28 december
De oskyldiga helgonens dag är en katolsk tradition. I Sverige heter samma dag Menlösa barns dag men är sedan 1700-talet inte längre en helgdag här. Bakgrunden till att dagen uppmärksammas är en händelse som utspelade sig kring Jesu födelse. Kung Herodes ska ha känt sig hotad av den nye Kungens födelse och velat försäkra sig om att han inte skulle kunna växa upp. Herodes beordrade därför att alla gossebarn under två år skulle mördas. Den här dagen "firas" till minne av dessa barn. Idag har den här dagen i Spanien lite samma funktion som första april har i Sverige. Med andra ord, tro inte på allt du hör om du är i Spanien den 28 december. Det är väl i och för sig ett gott råd året runt att vara lite kritisk till det man hör. 

Los Reyes Magos - 6 januari
Den stora högtiden för barnen och hela familjen i Spanien är inte julafton utan snarare den 6 januari då los Reyes Magos kommer med godis och julklappar. Detta är väl mer eller mindre deras motsvarighet till tomten. Denna tradition kommer sig av att de tre vise männen - los Reyes Magos - kom till Jesusbarnet med gåvor. Dagen före, dvs den 5 januari, kommer Los Reyes Magos med en massa festligheter till många städer i Spanien. Enligt traditionen kallas de vise männen för Melchor, Gaspar och Baltasar.
El año nuevo - 31 december
Det finns en tradition på nyårsafton, nochevieja, att man ska äta tolv vindruvor vid midnatt, en vindruva för varje slag som klockan slår där man är. Detta ska föra tur med sig.
El adviento - Advent

El Gordo
- Stort lotteri där vinsten dras (bland annat) 22 december

Nochebuena - Julafton

Día de Navidad - Juldagen

Día de los Santos Inocentes - De oskyldiga helgonens dag
(Menlösa barns dag)

Nochevieja - Nyårsafton

Día de los Tres Reyes Magos - De tre vise männens dag
Created with